معاون برنامهريزي و امور اقتصادي وزير نيرو از مهار سيلاب بزرگ کارون در سد دز خبر داد و گفت: اگر سدهاي خوزستان نبودند، خسارت اين سيلاب در خوزستان بسيار شديد و غيرقابل جبران ميشد.
به گزارش پايگاه خبري تحليلي پيرغار "عليرضا دائمي" با بيان اين مطلب اظهار داشت: بارشهاي شديدي که از ديروز در مناطق غرب و جنوبغربي کشور آغاز شده باعث جريان سيلاب در رودخانههاي استانهاي ايلام، لرستان و خوزستان شده است؛ اوج اين بارشها در حوضه کارون بزرگ و سد دز بوده که روز گذشته باعث جاري شدن سيلابي با شدت 8 هزار مترمکعب در ثانيه شده که در سالهاي اخير بيسابقه بوده است.
وي ادامه داد: بزرگترين سيل سالهاي اخير در کارون در تاريخ 23 اسفند 83 بوده که آن سيلاب هم حدود 7 هزار مترمکعب در ثانيه بوده است.
دائمي با بيان اينکه خوشبختانه اين سيلاب در سد دز تسکين پيدا کرده و آسيبها به حداقل رسيده است، گفت: سيلاب در حال حاضر رو به کاهش است و امروز به 5.8 ميليارد مترمکعب کاهش يافته است، همزمان با ورود اين حجم بسيار بزرگ آب، دريچههاي سد نيز باز شده و تخليه سيلاب با سرعت 4 هزار و 500 مترمکعب در ثانيه به پايين دست در دست انجام است.
وي افزود: بيش از 10 سال است که اين منطقه در خشکسالي به سر ميبرد و مناطق حاشيه رودخانهها و دشتهاي سيلابي در اين مدت توسعه پيدا کردهاند و بروز اين سيلاب باعث شده برخي از اين روستاها و دشتهاي کشاورزي تحت تاثير سيل قرار بگيرند.
دائمي از سفر امروز وزير نيرو به خوزستان خبر داد و افزود: خوشبختانه با اقدام بهموقع ستاد بحران استانها درگير در سيل و همکاران بخش آب و برق مشکل حادي در اين مناطق گزارش نشده است.
وي تصريح کرد: طبق اعلام سازمان هواشناسي اين بارشها امروز هم ادامه خواهد يافت و امشب در برخي مناطق شدت خواهد گرفت.
دائمي با اشاره به مزيتهاي وجود اين سدها در خوزستان ادامه داد: با وجود اين سدها در خوزستان در اين مدت علاوه بر مهار و تسکين سيلاب، حجم آب بسيار خوبي وارد مخازن سدها شده است، اما نبود اين سدها باعث خسارت بسيار شديد به شهرها و روستاهاي مسير رودخانه از جمله شهر اهواز ميشد.
وي افزود: با بررسي عميق در خصوص اثرات سيلاب خواهيم ديد که اين سدها علاوه بر اينکه در همين چند روز چندين ميليارد مترمکعب سيلاب را در خود ذخيره کردهاند، از بروز خسارتهاي مادي و انساني در پاييندست رودخانهها نيز جلوگيري بهعمل آوردهاند.
دائمي ادامه داد: در زمان آغاز يک طرح سدسازي و در ادامه در زمان اختصاص اعتبار براي سدهايي که هم از نظر توجيه اقتصادي و محيط زيستي مورد تاييد هستند، انتقادهاي فراوان غيرکارشناسي صورت ميگيرد، اما در مواقع بحرانهايي اينچنين ميتوان ديد که اين اعتبارها اگر براي ساخت سد استفاده نميشد، بايد براي جبران خسارتهاي ناشي از سيل هزينه ميشد.
وي با بيان اينکه يکي از مباحث مهم بحث اقتصاد مقاومتي موضوع تابآوري و پايداري است، افزود: در همين راستا شهرهاي ما نبايد در مقابل حوادثي مانند سيلاب شکننده باشند، طرحهايي نظير ايجاد سدهاي پيوسته در رودخانههايي که پتانسيل سيلابي شدن دارند، در همين زمينه اجرا ميشود تا علاوه بر کنترل اين خطر طبيعي، باعث ذخيرهسازي آب و استفاده بهينه از اين ظرفيت براي کارهاي کشاورزي و شرب ميشود.
وي تاکيد کرد: بايد توجه کنيم که هزينه تامين يک ميليارد مترمکعب آب چندين ميليارد تومان هزينه در بردارد، اما با جريان سيلاب اين حجم در سدها ذخيره ميشود، حال انکه اگراين سدها وجود نداشت، همين آبهاي ارزشمند به دريا وارد ميشد.
منبع:باشگاه خبرنگاران جوان